Leefregels
In principe kun je, als je zwanger bent, alles blijven doen wat je ook deed toen je nog niet zwanger was zoals, werken, sport, seks etc. Zorg goed voor jezelf en luister goed naar je lichaam. Er zijn echter een paar belangrijke onderwerpen die we hier willen bespreken:

Voeding
Het is belangrijk tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar ook lijnen tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Wil je je gewicht tijdens je zwangerschap onder controle houden doe dit dan met ondersteuning van een diëtiste.

Verse groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels.

Aardappelen, (volkoren) brood, rijst en pasta (zoals macaroni) zijn belangrijke energiebronnen. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoeften. Halvarine, boter, margarine en vette vis voorzien in de behoefte aan vitamine A en D.
                                                                                                                 
Zorg ervoor dat datgene wat je eet vers of vers bereid is. Bewaar dit ook zo kort mogelijk in de koelkast.

Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. Let daarom op de volgende zaken:

  1. Eet alleen vlees als het goed doorbakken of gestoofd is. Eet geen rosbief, filet Américain, tartaar of carpaccio.
  2. Rauwe groenten en fruit altijd goed wassen.
  3. Voorkom dat rauwe voedingsmiddelen in contact komen met bereide gerechten.
  4. Eet geen zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk (au lait cru)
  5. Eet geen voorverpakte gerookte vis (vacuüm verpakt)

Overige voedingsadviezen 

  1. Drink geen alcohol
  2. Eet liever geen lever en niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct zoals leverworst. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind
  3. Wees zuinig met suiker en snoep niet overmatig
  4. Wees matig met koffie en cola

Voor meer informatie, www.voedingscentrum.nl.

 

Roken
Roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat rokers een verhoogde kans hebben op het krijgen van een miskraam. De schadelijke stoffen in sigaretten zorgen voor een slechtere doorbloeding van de moederkoek die noodzakelijk is voor de zuurstoftoevoer naar je kind. Hierdoor bestaat het risico dat je baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze kunnen daardoor kwetsbaarder zijn. Tijdens hun eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn bovendien aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby gerookt wordt. Het advies aan rokende ouders is dan ook: stop met roken en vermijd rokerige ruimten zoveel mogelijk. Als je ondersteuning nodig hebt bij het stoppen met roken bespreek dit dan met je verloskundige.

Meer weten? www.stivoro.nl

                                                      
Alcohol en drugs
We raden vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven aan geen alcohol of drugs te gebruiken. Al een geringe hoeveelheid alcohol (1 glas per dag) heeft een nadelige invloed op de vruchtbaarheid en kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind.
Mocht je drugs gebruiken, vertel dit dan aan je verloskundige. Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we kijken welke oplossingen er mogelijk zijn.

Medicijnen
Overleg bij medicijngebruik altijd met de behandelende arts of de medicijnen die je gebruikt schadelijk kunnen zijn voor je zwangerschap. Overleg het liefst vóór de zwangerschap. Dit is belangrijk omdat sommige stoffen al vroeg in de zwangerschap invloed hebben op de ontwikkeling van je kind.
Wees ook voorzichtig met homeopathische middelen, en medicijnen die je zonder recept bij de drogist of apotheek kunt krijgen (zelfmedicatie). Lees altijd nauwkeurig de bijsluiter en overleg bij twijfel altijd met je apotheek of huisarts.
Bij pijnklachten kun je uitsluitend paracetamol zonder gevaar gebruiken. Zie de bijsluiter voor de dosis.

Besmettelijke ziekten in je omgeving
Heeft iemand in je omgeving een kinderziekte die gepaard gaat met vlekjes op de huid, zoals waterpokken, rode hond, vijfde ziekte? Ben je in contact geweest met iemand met een andere besmettelijke ziekte? Neem dan contact op met je verloskundige. Soms kan een besmettelijke ziekte gevolgen hebben voor je ongeboren kindje, als je deze doormaakt tijdens je zwangerschap.

Kattenbak en tuinieren
Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen. In uitwerpselen van katten komt een parasiet voor die toxoplasma kan veroorzaken. Toxoplasma kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Sporten
Voor sporten geldt: doe wat je altijd al deed, maar verminder of stop wanneer je merkt dat het klachten geeft. Probeer liever niet meer inspanning te leveren dan voor de zwangerschap en zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt.
Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van je zwangerschap kunt beoefenen. Sporten zoals hockey waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen zijn minder verstandig.

Seks
De beleving van intimiteit en seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden ten aanzien van seks. Geslachtsgemeenschap kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Een aantal vrouwen heeft tijdens en na seksuele opwinding last van een harde buik. Dit heeft over het algemeen geen betekenis.

Heb je eerder vervelende seksuele ervaringen gehad of moeite met een inwendig onderzoek, bespreek dit dan met je verloskundige. Als je dit aangeeft, houdt je verloskundige hier ook tijdens de bevalling rekening mee.

Werk
Word je tijdens het werk blootgesteld aan mogelijke risico’s voor jezelf of je ongeboren kind overleg dan met je werkgever of de bedrijfsarts (Arbodienst). Deze risico’s zijn bijvoorbeeld werken met gevaarlijke stoffen, straling, infectierisico’s, trillingen (vrachtauto’s, landbouwmachines), fysiek zware werkomstandigheden (veelvuldig tillen, trekken, duwen of dragen). Het kan ook zijn dat je werkgever je een (vrijwillig) preventief consult aanbiedt bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan deze risico’s eventueel in kaart brengen en je werkgever hierover adviseren. Deze kan het werk aanpassen of je eventueel tijdelijk ander werk aanbieden. Uiteraard kun je hierover ook altijd contact opnemen met je verloskundige.

Als je in nacht- of ploegendienst werkt kun je aan je werkgever vragen om je werk en rusttijden tijdens je zwangerschap aan te passen. Een zwangere heeft het recht op extra pauzes en is in principe niet verplicht om te werken in een nachtdienst of om over te werken.

Zwangerschapsverlof
Iedere vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Meestal gaat dit verlof  4-6 weken voor de uitgerekende datum in en loopt tot en met 10-12 weken na de daadwerkelijke bevallingsdatum. Als je eerder bevalt, dan blijft de duur van het verlof 16 weken; beval je later dan wordt het verlof ook automatisch langer.

Vakanties en verre reizen
Als je zwanger bent kun je in veel gevallen gerust op reis gaan. Doorgaans wordt wel aangeraden een reisbestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen. Neem je zwangerschapkaart mee op reis.

Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar voor moeder en kind. Vliegmaatschappijen willen meestal geen zwangere vrouwen na 32-34 weken zwangerschapsduur vervoeren, omdat ze geen bevalling in de lucht willen riskeren.
Verblijf op grote hoogte wordt ontraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. Het advies is om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven.

Sauna en zonnebank
Of hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap kwaad kan is niet bekend. De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook gebeuren door zonnen.
 

Terug naar boven